HRENGEITRU

U četiri godine cijene pale i 40 posto

Novosti - Tržište nekretnina
Foto


Kao i svake godine uoči turističke sezone agencije koje se bave posredovanjem u trgovini nekretninama zaprimaju bezbroj upita o apartmanima i stanovima na moru. Kriza koja je unazad nekoliko godina pogodila sve grane gospodarstva, pa i ovu posredničku, nije toliko bacila na koljena preprodavače kao što se očekivalo. I dok jedni bilježe pad prometa od čak 40 posto, drugi se hvale dobrom poslovnom godinom. 

Ujednačen je stav o kupcima za koje trgovci kažu da su uglavnom stranci čiji je interes usredotočen na manje apartmane i stanove uz more. Preferiraju manja turistička mjesta poput Fazane i Premanture, dok se potražnja za stanovima u gradovima kao što je Pula ne mijenja. Cijene stanova su također pale, nekih i za 40 posto. Najviše kupuju Talijani i Slovenci. Ono što međutim i dalje buni kupce su cijene stanova starogradnje u urbanim centrima. 

U Puli se cijena starogradnje kreće oko 900 eura po kvadratu, dok se za sličan stan u Rovinju ili Poreču cijene penju i do tri tisuće eura. 

Sergio Ricchiuto iz agencije za trgovinu nekretninama Immobilien iz Pule kaže da se unatoč krizi ipak nešto radi. Prodaja nekretnina unatoč velikoj krizi nije stala. Radi se, i to uglavnom sa strancima. Najviše prodajemo Talijanima i Slovencima koji kupuju uglavnom male apartmane za ljetovanje uz more. Prednjače gradovi i naselja uz more kao što su Medulin, Premantura, Fazana, Poreč i druga manja mjesta uz obalu. 

Cijena nekretnina po četvornom metru je smanjena u odnosu na četiri, pet godina unazad, i to za rekordnih 40 posto. Danas se cijene apartmana uz more kreću od 1.600 do 2.000 eura po kvadratu, i to je maksimum što se može postići. Kupci iz Europske unije mogu slobodno kupovati kuće i stanove kod nas, no ipak ne mogu kupovati poljoprivredna zemljišta, šume, oranice i slično. Nešto manje se prodaju kuće za odmor. 

U Puli je cijena nekretnina drastično pala i potražnje gotovo da i nema. Stare zgrade u centru grada još uvijek drže cijenu i teško se prodaju. Usto, problem u centru grada je svakako parkiranje pa stoga neki radije kupuju manji stan u primjerice Valdebeku, gdje imaju parkirno mjesto pred kućom, nego u centru. U Puli se stan može naći i za 900 eura po kvadratu, ističe Ricchiuto. 

Veliki problem i dalje za sve kupce i prodavatelje predstavlja i ishođenje uporabne dozvole za nekretnine. Ricchiuto ističe da se, unatoč najavama o izmjeni zakona, još uvijek mora dokazivati da je nekretnina koja se prodaje ustvari legalna. Zgrade koje su izgrađene do 1968. godine ne trebaju imati uporabnu dozvolu, dok one sagrađene nakon tog datuma pa do 1991. godine moraju imati građevinsku dozvolu i uvjerenje Državnog inspektorata da na toj nekretnini građevinska inspekcija ne obavlja nikakav nadzor. To znači da na taj način moramo dokazivati da je zgrada legalna. Kažu da to nećemo još dugo raditi, no dokad ćemo, ne znamo, zaključio je Ricchiuto. 

Ivica Salvador iz druge pulske agencije kaže da je prodaja malih apartmana i stanova porasla u odnosu na prethodne godine. Prodaja stanova nije stala, već je nastavljena kao i prethodnih godina. Cijene su nešto niže, no to ovisi o lokaciji. Cijene apartmana se kreću od 1.400 eura po kvadratu u gradu do 1.800 eura na Lungomareu. Mladi uglavnom kupuju stanove u Puli, dok stranci traže apartmane na moru. U Medulinu se cijene kreću od 1.600 eura naviše, dok su Premantura, Pješčana Uvala i Fazana i dalje atraktivne lokacije gdje se kvadrat stana može prodati i za dvije tisuće eura. 

Dakako, ove apartmane traže stranci, uglavnom Slovenci, Austrijanci, Talijani i Nijemci. Što se tiče dozvola, kod novih zgrada nema problema, a kod starijih nekretnina ima papirologije, no to se ipak može izdržati, zaključio je Salvador. U Poreču je posao s nekretninama, u odnosu na lani, napokon krenuo. Ivan i Boris Herak kažu da je potražnja porasla, dok su cijene malo pale. 

Prošle su godine bile katastrofalne. Ova je napokon krenula i moramo biti zadovoljni. U Poreču i okolici se uglavnom traže manji stanovi i apartmani za ljetovanje, stare ili ruševne kamene kuće i urbane vile za iznajmljivanje turistima. Cijena stanova varira ovisno o lokaciji. U centru Poreča kvadrat stana doseže i 3.000 eura, ali može se naći i za dvije tisuće. Na koji kilometar od grada cijena četvornog metra stana i apartmana kreće se između 1.500 i 1.700 eura. Stara kamena kuća od 70 do 100 četvornih metara s okućnicom od 200 kvadrata može se kupiti za 50-ak tisuća eura. Kupci su uglavnom stranci, i to Talijani, Austrijanci i Nijemci. Slovenci pak kupuju uglavnom apartmane i manje stanove za ljetovanje, veli Herak. 

Naši kupci gledaju prvenstveno stanove ne bi li riješili stambeno pitanje. Ima i pojedinaca koji gledaju kamene kuće, no to su rijetki. Potražnja za stanovima je porasla u odnosu na lani, a cijene su ipak nešto malo pale, kaže Herak. Njegov kolega iz Novigrada Elvis Flego veli da se na potezu između Umaga i Novigrada najviše prodaju apartmani uz more. 

U posljednje vrijeme najviše prodajemo apartmane u prvom i drugom redu do mora. Te nekretnine i dalje drže cijenu, koja se kreće između 1.800 i 2.100 eura po kvadratu. Radi se o novim stanovima od 40 do 55 četvornih metara. Nekretnine koje su udaljene od mora polako gube na cijeni. No, ono što valja naglasiti je da kupci, uglavnom stranci, traže kvalitetne stanove. Kupuju najviše Slovenci, Talijani, Austrijanci i Nijemci. Usporedimo li ovogodišnju prodaju s lanjskom, uočit ćemo pad od oko 10 posto. Isto vrijedi i za cijene nekretnina koje nisu uz samo more, zaključuje Flego.


 


 


Autor/Izvor: Cristian Bruno Galić/Glas Istre/PressCut/limun.hr


Izvor: Limun.hr
Bookmark and Share